user_mobilelogo
Πολιτική Cookies

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και χρησιμοποιώντας την συναινείτε στη χρήση τους σύμφωνα με την πολιτική του "ἐν Λόγοις".

EnLogois Sotirios Sam Chianis

Ο Σωτήριος (Sam) Τσιάνης γεννήθηκε το 1926 στην Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας από γονείς Έλληνες μετανάστες και είναι ομότιμος καθηγητής εθνομουσικολογίας στο Binghamton University (SUNY). Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) στην Εθνομουσικολογία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στον Λός Άντζελες (UCLA) και έχει διδάξει εθνομουσικολογία σε διάφορα πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων τα: UCLA, Yale, Colgate, Wesleyan. Από το 1968 διδάσκει στο Binghamton University (Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης), όπου ξεκίνησε ένα προπτυχιακό πρόγραμμα εθνομουσικολογίας και όπου υπηρέτησε ως Διευθυντής του Μουσικού Τμήματος.

Άρχισε να παίζει σαντούρι σε νεαρή ηλικία και αργότερα σπούδασε με τον γνωστό Σπύρο Στάμο. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εμπορικές ηχογραφήσεις και έχει παίξει στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση στην Αθήνα. Έχει εμφανιστεί ως προσκεκλημένος σολίστ με την Φιλαρμονική της Βοστώνης, καθώς και με άλλες εξέχουσες Φιλαρμονικές Ορχήστρες. Επί πολλά χρόνια εργάστηκε ως μουσικός σε μερικά από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά στούντιο του Χόλλυγουντ.

Το 1958 ήρθε στην Ελλάδα ως προσκεκλημένος του Λαογραφικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών, για να συνεχίσει τις έρευνές του πάνω στη δημοτική μουσική της Ελλάδας. Από το 1958 έτυχε επανειλημμένων επιδοτήσεων, οι οποίες του επέτρεψαν να διεξαγάγει επιτόπιες ηχογραφήσεις σε διάφορα νησιά και στην Ηπειρωτική Ελλάδα, με σκοπό τη συλλογή και διατήρηση των πλούσιων και εξαιρετικά ποικίλων τοπικών μουσικών παραδόσεων της Ελλάδας.

Ο Σωτήριος Τσιάνης έχει συγγράψει εκτενείς μελέτες για διάφορα θέματα της Ελληνικής Δημοτικής Μουσικής. Μεταξύ των πολυπληθών έργων του συγκαταλέγονται τα εξής: α) The Vocal and Instrumental Tsamiko of Roumeli and the Peloponnesus (διδακτορική διατριβή), β) Aspects of Melodic Ornamentation in the Folk Music of Central Greece, γ) Folk Songs of Mantinea, δ) New Grove Dictionary of Music and Musicians, ε) Survival of Greek Folk Music in New York, στ) Δημοτικά Τραγούδια της Σκύρου, ζ) Δημοτικά Τραγούδια από το Βαλτέτσι Αρκαδίας, η) Δημοτικά Τραγούδια από τη Βυτίνα Αρκαδίας. 

 

Πηγή Βιογραφικού: Δημοτικά Τραγούδια της Σκύρου


Βιβλιογραφία: BiblioNet



ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ "ΕΝ ΛΟΓΟΙΣ"

Αφήγηση του σχετικού εθνογραφικού ημερολογίου στην παρουσίαση της σχετικής έκδοσης στο Ίδρυμα Τρύφωνος Θαλασσινού.

Εισήγηση της Βασιλικής Χρυσανθοπούλου στην εκδήλωση για την παρουσίαση της μουσικής εκδόσεως "Δημοτικά Τραγούδια από τη Βυτίνα Αρκαδίας" του Σωτηρίου Τσιάνη.