user_mobilelogo
Πολιτική Cookies

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και χρησιμοποιώντας την συναινείτε στη χρήση τους σύμφωνα με την πολιτική του "ἐν Λόγοις".

 EnLogois Lida Propsalti

Η Λήδα Πρωτοψάλτη γεννήθηκε στον Πειραιά στις 24 Ιανουαρίου του 1940. Είναι απόφοιτος εξαταξίου Γυμνασίου και της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, καθώς επίσης έχει αποφοιτήσει και από το επαγγελματικό Τμήματος της Σχολής Χορού της Πολυξένης Ματέϋ - Ρουσσοπούλου.

Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση έγινε με την Παιδική Σκηνή της Κας Κατερίνας (Κατερίνα Ανδρεάδη) στο έργο του Αντερσεν «Η Βασίλισσα του χιονιού». Με το Θέατρο Τέχνης συνεργάστηκε στις παραστάσεις του από το 1959 έως και το 1964. Στην συνέχεια συνεργάστηκε με τους θιάσους: α) "Ελεύθερη Σκηνή" του Γιώργου Εμιρζά, β) του Τίτου Βανδή, γ) "Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο" του Μάνου Κατράκη και δ) του Γιάννη Φέρτη και Ξένιας Καλογεροπούλου. Το 1969 μαζί με τον Θανάση Παπαγεωργίου και τον Τάκη Καλφόπουλο ιδρύουν το Θίασο ΒΗΜΑΤΑ που στεγάζεται για μια σαιζόν στην Ποντιακή Στέγη Νικαίας ανεβάζοντας το έργο του Ι. Καμπανέλλη «Η αυλή των θαυμάτων» όπου παίζει την ΄Ολια. Με τον ίδιο θίασο το 1970 παίζει στο Θέατρο Φλορίντα την Αντιγόνη από την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούϊγ. Από το 1974 είναι μόνιμη συνεργάτης του Θεάτρου ΣΤΟΑ και από το 1991 διευθύνει την Παιδική Σκηνή του.

Το 1987 συνεργάστηκε με τις επιχειρήσεις Λιβαδά στο Θέατρο ΣΜΑΡΟΥΛΑ ερμηνεύοντας την Ανεργίτσα στο έργο του ΜΠΟΣΤ «40 χρόνια Μποστ». Το 1993 συνεργάζεται με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ερμηνεύοντας την Φαύστα στο ομώνυμο έργο του Μποστ. Στην τηλεόραση έχει πάρει μέρος σε πλείστε σειρές, καθώς και σε όλα τα θεατρικά έργα που γύρισε η ΣΤΟΑ για το "Θέατρο της Δευτέρας". Έχει παίξει σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες

Έχει κερδίσει τα κάτωθι βραβεία: α) 1993 Βραβείο Μαρίκας Κοτοπούλη, β) 1995 από τον Οργανισμό Καλλιτεχνικών εκδηλώσεων Πατρέων, γ) 1997 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, δ) 1997 Βραβείο Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών για τον ρόλο της ‘Αννας στο έργο «’Αννα είπα!» και ε) 2000 Α' Βραβείο ερμηνείας για την Εκάβη του Ευριπίδη από το περιοδικό ''Αθηνόραμα''.

 

 Πηγή Βιογραφικού: Θέατρο ΣΤΟΑ


Θεατρικό, Κινηματογραφικό & Τηλεοπτικό Έργο: Retrodb



ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ "ΕΝ ΛΟΓΟΙΣ"

Ομήρου Ιλιάς, Ραψωδία Κ΄ με την Λήδα Πρωτοψάλτη, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη.