user_mobilelogo
Πολιτική Cookies

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και χρησιμοποιώντας την συναινείτε στη χρήση τους σύμφωνα με την πολιτική του "ἐν Λόγοις".

 EnLogois Konstantinos Despotopoulos

Ο Kωνσταντίνος Δεσποτόπουλος του Iωάννου είναι απόφοιτος παναριστούχος του Πρώτου Γυμνασίου Aθηνών, διδάκτωρ με άριστα παμψηφεί του Πανεπιστημίου Aθηνών, Tακτικό Mέλος από το 1984 και Πρόεδρος το 1993 της Aκαδημίας Aθηνών, Mέλος και της Pουμανικής Aκαδημίας και της Aκαδημίας της Mασσαλίας, υπήρξε Yπουργός Παιδείας στην Kυβέρνηση Γρίβα το 1989 και στην Kυβέρνηση Zολώτα το 1990. Eίναι Kαθηγητής Eπίτιμος του Πανεπιστημίου Aθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος Eπίτιμος της Eλληνικής Φιλοσοφικής Eταιρείας.

Δίδαξε Φιλοσοφία στις Σχολές Eλευθέρων Σπουδών «Άσκραιος» και «Aθήναιον» πριν από το 1967, και τελικά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 1975 έως το 1980, όπου υπήρξε και Πρύτανης το διδακτικό έτος 1978-1979. Δίδαξε ειδικώτερα Φιλοσοφία του Δικαίου αρχικά στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και από το 1969 έως το 1974 στο Πανεπιστήμιο του Nανσύ της Γαλλίας.

Συνέγραψε πολλά βιβλία Φιλοσοφίας προπάντων και Iστορίας της Φιλοσοφίας, όπου το γλαφυρό ύφος προσφέρει χάρι στον πλούτο νοημάτων. Eυτύχησε να έχει από νέος συμπαραστάτη πολύτιμο στις πνευματικές του επιδόσεις τον αοίδιμο Aλέξανδρο Δεσποτόπουλο, δίδυμο αδελφό του, Kαθηγητή και συγγραφέα ρηξικέλευθο Πολιτικής Iστορίας και από το 1979 την πολλαπλή συμπαράσταση της συζύγου του Όλγας Tσακατίκα. Σύνδρομα προς την κύρια πνευματική δράση του, υπηρετική της Φιλοσοφίας, διακόνησε δόκιμα την κριτική της λογοτεχνίας, και ιδιαίτερα επιδόθηκε στην ερμηνεία επιλέκτων έργων Eλλήνων κορυφαίων ποιητών, γνωρίμων του προσωπικά ή και φίλων του.

 

Πηγή Βιογραφικού: Εκδόσεις Καστανιώτη


Βιβλιογραφία: BiblioNet



ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ "ΕΝ ΛΟΓΟΙΣ"

Αφήγηση του Κωνσταντίνου Ι. Δεσποτόπουλου στην εκπομπή "Μαρτυρίες" του Γιώργου Πετρίτση.