user_mobilelogo

EnLogois Mitropolitis Kisamou Selinou Eirinaios Galanakis

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου Κρήτης στις 10 Νοεμβρίου 1911. Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Κρήτης (1927-1931) και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών (1932-1937). Παρακολούθησε σαν μετεκπαιδευόμενος Θεολογία και Κοινωνιολογία στα καθολικά Πανεπιστήμια Λίλλης και Παρισίων.

Εργάστηκε ως καθηγητής θεολογίας σε σχολεία του νομού Χανίων μεταξύ 1938-1945. Το 1940 έλαβε υποτροφία για τη Γερμανία, την οποία δεν αποδέχθηκε λόγω του ελληνοϊταλικού πολέμου.Το 1943, με αφορμή το κήρυγμά του στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Χανίων, συνελήφθη από τις γερμανικές αρχές Κατοχής και οδηγήθηκε στις φυλακές της Αγιάς. Διασώθηκε από την εκτέλεση χάρη στην επέμβαση του επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθάγγελου Ξηρουχάκη και της αντίδρασης θρησκευτικών και φιλανθρωπικών σωματείων των Χανίων.

Το 1946 χειροτονήθηκε Διάκονος, κατόπιν Πρεσβύτερος στην Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Ακρωτηρίου και στη συνέχεια του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Μεταξύ 1950-1952 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές θεολογίας και κοινωνιολογίας στη Γαλλία, στα Πανεπιστήμια της Λιλ και του Παρισιού. Χρημάτισε υποδιευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Το Δεκέμβριο του 1957 η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης τον εξέλεξε Επίσκοπο Κισάμου και Σελίνου και χειροτονήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1957. Από τη θέση αυτή, άρχισε να επιδίδεται σε σημαντικό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα της περιοχής του. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1962, με την ανύψωση των Επισκοπών της Κρήτης σε Μητροπόλεις προήχθη σε Μητροπολίτη.

Επί της Αρχιερατείας του και δι’ ενεργειών του ιδρύθηκαν και οικοδομήθηκαν:
•    Τα μαθητικά Οικοτροφεία, (σε Καστέλλι, Κάντανο, Παλαιόχωρα, Κολυμπάρι, Βουκολιές κ.λ.π.)
•    Οι Τεχνικές Σχολές Καστελλίου, (οι Σχολές του σημερινού ΤΕΕ και ΤΕΣ Κισάμου)
•    Η Οικοκυρική Σχολή
•    Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (Κολυμπάρι)
•    Ο νέος Μητροπολιτικός Ναός Καστελλίου (Ευαγ. Θεοτόκου)
•    Το Αννουσάκειο Γηροκομείο – Θεραπευτήριο (Καστέλλι)
•    Η Σχολή Κωφαλάλων (Καστέλλι)
•    Τα Πνευματικά Κέντρα Κισάμου (Αγ. Σπυρίδωνος και Ευαγ. Θεοτόκου και Σπηλιάς)
•    Το Tυροκομείο Σκάφης Σελίνου
•    Το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης (Κολυμπάρι)
•    Το ΚΕΤΕΧ Ταυρωνίτη
•   Ανακαινίσθηκαν επίσης οι Ιερές Μονές Παρθενώνος και Χρυσοσκαλιτίσσης Κισάμου.

Στις 16 Δεκεμβρίου 1971 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας. Επί Αρχιερατείας του αναγνωρίστηκε η Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας ως τρίτη επίσημη εκκλησία στη χώρα, οικοδομήθηκε ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδας και το Μητροπολιτικό μέγαρο στη Βόννη, αλλά και πολλοί άλλοι ναοί σε άλλα μεγάλα κέντρα της Γερμανίας. Την ίδια εποχή, συνεργάστηκε με το Ελληνικό Πρόγραμμα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, στο Μόναχο, το οποίο διηύθυνε ο Παύλος Μπακογιάννης, επαναφέροντας την εκπομπή "Το κήρυγμα του Σαββάτου" με αντιδικτατορικό, συχνά, περιεχόμενο. Παραιτήθηκε το 1980. Στις 26 Ιανουαρίου 1981 ο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης επανήλθε εκ νέου στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. Στις 24 Αυγούστου του 2005 υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία έγινε αποδεκτή. Έκτοτε έζησε σε προχωρημένο γήρας στο σπίτι του στα Χανιά.

Στο πλαίσιο άσκησης των ποιμαντικών καθηκόντων του, ο Ειρηναίος Γαλανάκης υπήρξε εμψυχωτής της ίδρυσης της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης (ΑΝΕΚ, στις 10 Απριλίου 1967), της Εταιρείας Ανάπτυξης Αποκορώνου (ΕΤΑΝΑΠ), της εταιρείας Σέλινο ΑΕ και πολλών άλλων εταιρειών λαϊκής βάσης, καθώς και του Αννουσάκειου Γηροκομείου και Θεραπευτηρίου, της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, της Σχολής Κωφαλάλων στην Κίσαμο, του Ιδρύματος Αγ. Σοφίας Αποκορώνου και του "Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος", του οποίου υπήρξε πρόεδρος έως το τέλος της ζωής του.

Εκοιμήθη στα Χανιά τη Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου 2013, έχοντας συμπληρώσει το 101ο έτος της ηλικίας του. Προηγήθηκε η δημιουργία "Ένωσης για την Προβολή του Έργου του Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη", το 2008, καθώς και "Μουσείου Ειρηναίος Γαλανάκης", στην Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, το επόμενο έτος. Η εργογραφία του περιλαμβάνει περισσότερους από είκοσι πέντε τίτλους βιβλίων, μεταξύ 1949-1999, οι οποίοι εκδόθηκαν στα Χανιά, στην Κίσαμο, στην Αθήνα και στη Βόννη.

Πηγή Βιογραφικού: Ιερά Μητρόπολις Κισάμου & Σελίνου & BiblioNet


Βιβλιογραφία: BiblioNet & WikipediaΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ "ΕΝ ΛΟΓΟΙΣ"

Αυτοβιογραφικός Λόγος του τότε Μητροπολίτου Κισάμου & Σελίνου κ. Ειρηναίου Γαλανάκη στην εκπομπή "Μονόγραμμα" του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη.