user_mobilelogo
Πολιτική Cookies

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και χρησιμοποιώντας την συναινείτε στη χρήση τους σύμφωνα με την πολιτική του "ἐν Λόγοις".

EnLogois Aggelos Delivorrias 

Ο Άγγελος Δεληβορριάς γεννήθηκε το 1937 στην Αθήνα. Το 1956 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Το 1946 ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ/Μπραϊσγκάου και το 1965 διορίστηκε στην Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία. Υπηρέτησε αρχικά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και αργότερα ως επιμελητής στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αχαΐας και Αρκαδίας-Λακωνίας.

Το 1969, με υποτροφία της Alexander von Humboldt Stiftung, άρχισε τη μελέτη της διδακτορικής του διατριβής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν, την οποία και ολοκλήρωσε το 1972. Κατά το διάστημα 1972-1973 συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στην Ecole Pratique des Hautes Etudes. Από το 1973 διευθύνει το Μουσείο Μπενάκη, τη ριζική ανάπλαση του οποίου ανέλαβε και ολοκλήρωσε τον Ιούνιο του 2000. Τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την οργάνωση νέων εκθεσιακών χώρων και έτυχε διεθνούς αναγνωρίσεως. Το 1992 εξελέγη καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ως επίσημος προσκεκλημένος, έχει μελετήσει διάφορες αρχαιοελληνικές συλλογές και έχει δώσει πολυάριθμες διαλέξεις στο εξωτερικό (Παρίσι, Λονδίνο, Μόναχο, Βερολίνο, Αμβούργο, Oslo, Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια, Ουάσιγκτον, Πρίνστον, Getty Museum κ.α.). Άρθρα και εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις.

Είναι μέλος πολλών ελληνικών και ξένων Ιδρυμάτων και Επιτροπών (Σύνδεσμος Γερμανών Αρχαιολόγων, Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, Academia Europaea, Δ. Σ. του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως κλπ.) και έχει τιμηθεί για το έργο του (Chevalier de l’ Ordre des Arts et des Lettres από τη γαλλική κυβέρνηση, Ταξιάρχης του Φοίνικος από τον πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας, Αργυρό μετάλλιο από την Ακαδημία Αθηνών κ.ά.).

Άρθρα και εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε πολλές ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις.

 

Πηγή Βιογραφικού: E.KE.BI. & Μουσείο Μπενάκη


Βιβλιογραφία: BiblioNet



ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ "ΕΝ ΛΟΓΟΙΣ"

Αφηγηματικός Λόγος του Άγγελου Δεληβορριά για το Μουσείο-Πινακοθήκη του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, στην τηλεοπτική εκπομπή "Η Εποχή των Εικόνων" της Κατερίνας Ζαχαροπούλου.