user_mobilelogo
Πολιτική Cookies

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και χρησιμοποιώντας την συναινείτε στη χρήση τους σύμφωνα με την πολιτική του "ἐν Λόγοις".

EnLogois Giorgos Iro Sgouraki 

Ο Γιώργος και η Ηρώ Σγουράκη είναι σκηνοθέτες και δημιουργοί πνευματικών και πολιτιστικών ταινιών, οι οποίες έχουν προβληθεί και προβάλλονται από την ελληνική τηλεόραση και σε τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού. Έχουν σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και σκηνοθεσία κινηματογράφου και έχουν ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία.

Το έργο τους στην ελληνική τηλεόραση μέχρι σήμερα αποτελείται από 800 ταινίες-ντοκουμέντα, μεταξύ των οποίων το "Μονόγραμμα" (260 εκπομπές), το οποίο έχει αποκληθεί από τον τύπο ως το "εθνικό αρχείο". Οι παραγωγές τους έχουν αποσπάσει ελληνικά και διεθνή βραβεία. όπως η ταινία "Θεόφιλος Γ. Χ''Μιχαήλ", Α' Βραβείο 20ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. "Μίκης Θεοδωράκης-αυτοβιογραφία" κ.ά.

Ο Γιώργος γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Διετέλεσε πρόεδρος: της "Παγκρητίου Ενώσεως", του "Συνδέσμου Παραγωγών Ελληνικής Τηλεόρασης", Γενικός Διευθυντής του ΟΠΑΠ και σήμερα είναι Πρόεδρος του "Αρχείου Κρήτης" και Πρόεδρος του "Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου - Τηλεόρασης & Oπτικοακουστικών Έργων". Το συγγραφικό έργο του Γιώργου Σγουράκη έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, όπως το βιβλίο "Σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό".

Η Ηρώ είναι μέλος του "Ιδρύματος Μελετών Νίκος Καζαντζάκης" και διετέλεσε μέλος των Δ.Σ. του "Πολιτιστικού οργανισμού Δήμου Αθηναίων", του ραδιοφωνικού σταθμού "Αθήνα 9,84". Είναι εταίρος της "Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας" των Αρσακείων Σχολείων και συνεργάτης του"Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών". Διετέλεσε Σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας Μίκη Θεοδωράκη. Το συγγραφικό έργο της Ηρώς Σγουράκη έχει ερευνητικό χαρακτήρα, όπως το βιβλίο - λεύκωμα "Γαύδος, οδοιπορικό στο χώρο και στον χρόνο".

 

Πηγή Βιογραφικού: BiblioNet I & II


Θεατρικό, Κινηματογραφικό & Τηλεοπτικό Έργο: Retrodb |  Βιβλιογραφία: BiblioNet I & II



ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ "ΕΝ ΛΟΓΟΙΣ"

Αυτοβιογραφικός Λόγος του τότε Μητροπολίτου Κισάμου & Σελίνου κ. Ειρηναίου Γαλανάκη στην εκπομπή "Μονόγραμμα" του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη.

Απόσπασμα αυτοβιογραφικού λόγου του Καρόλου Κουν στην εκπομπή "Μονόγραμμα" του Γιώργου & της Ηρώς Σγουράκη.

Αυτοβιογραφικός Λόγος του Γιάννη Μόραλη στην εκπομπή "Μονόγραμμα" του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη.

Απόσπασμα αυτοβιογραφικού λόγου του Ιάννη Ξενάκη στην εκπομπή "Μονόγραμμα" του Γιώργου & της Ηρώς Σγουράκη.

Αυτοβιογραφικός Λόγος και Θεωρήσεις του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη στην εκπομπή "Μονόγραμμα" του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη.