user_mobilelogo
Πολιτική Cookies

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και χρησιμοποιώντας την συναινείτε στη χρήση τους σύμφωνα με την πολιτική του "ἐν Λόγοις".

EnLogois Niki Kapari
 

Η Νίκη Κάπαρη γεννήθηκε στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 1965. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας. Έχει κάνει μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο Διδασκαλείο του Πιαδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα της Ειδικής Αγωγής. Παράλληλα έκανε σπουδές στο κλασσικό τραγούδι και παρακολούθησε σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού.

Από το 1988 εργάζεται ως δασκάλα σε δημοτικά σχολεία της Γενικής αλλά και της Ειδικής Αγωγής. Από το 2000 συλλέγει, μελετάει και αφηγείται παραμύθια σε βιβλιοθήκες, μουσεία και χώρους τέχνης. Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ αφήγησης παραμυθιού. Το 2000 δημιούργησε μαζί με το μουσικό Γιάννη Ψειμάδα την ομάδα αφήγησης παραδοσιακών παραμυθιών και μύθων «Παραμυθοσέντουκο».Από το 2002 ως το 2012 έδιναν σε τακτική βάση παραστάσεις στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου.

Απ' το 2005 ως σήμερα συνεργάζεται με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σχεδιάζοντας και πραγματοποιώντας το πρόγραμμα «Το παραμύθι της Κυριακής». Στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη σχεδίασε και παρουσίασε το πρόγραμμα «Τα παραμύθια του κόσμου» βασισμένο στα εκθέματα της μόνιμης συλλογής και των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου. Για το 2009, με αφορμή το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας, αφηγήθηκε ιστορίες στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου όπου έχει τακτική συνεργασία ως σήμερα. Συνεργάζεται με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στα εκπαιδευτικά του προγράμματα τα τελευταία 10 χρόνια.

Έχει κάνει την απόδοση σε τρία λαϊκά παραμύθια τα οποία έχουν εκδοθεί από τις Εκδόσεις Στεφανίδη το 2008 («Το μαντίλι της νεράιδας» με CD, «Οι δώδεκα μήνες», «Η πεντάμορφη και ο κύκνος»). Το 2013 πήρε μέρος ως εισηγήτρια στο διεθνές συνέδριο «οι αδελφοί Γκριμμ και το λαϊκό παραμύθι» που οργάνωσαν το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Λαογραφίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Αφηγείται συνεχώς παραμύθια και μύθους σε περιοδείες, σε  όλη την Ελλάδα, σε μουσεία, σε σχολεία, βιβλιοθήκες, χώρους τέχνης και φεστιβάλ.

Πηγή Βιογραφικού: Νίκη Κάπαρη


Βιβλιογραφία: Biblionet



ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ "ΕΝ ΛΟΓΟΙΣ"

Παραμύθι από την Νίκη Κάπαρη με την μουσική συνοδεία του Γιάννη Ψειμάδα.